Eerste Kamer stemt in met Belastingplan 2016

De Eerste Kamer stemde dinsdagavond in met het Belastingplan van volgend jaar. Daarmee is na maanden discussie de laatste horde genomen en gaat de belastingverlaging van € 5 miljard door. Volgens minister Dijsselbloem van Financiën helpen de lagere lasten het economisch herstel.

Na maanden discussie heeft de Eerste Kamer de knoop doorgehakt en ligt er een akkoord voor het Belastingplan van 2016. Dinsdagavond stemde VVD,  PvdA,  CDA en D66 in. De regering moest alles uit de kast halen om het Belastingplan voor 2016 door het parlement te loodsen. Vooral D66 bleef lang dwarsliggen. Maar in ruil voor enkele aanpassingen en andere tegemoetkomingen kon de partij zich uiteindelijk achter het plan scharen.

Het plan
Dit zijn de plannen waarmee de Eerste Kamer heeft ingestemd:

  • Vanaf 1 januari 2016 wordt het tarief van de tweede en de derde schijf van de loon- en inkomstenbelasting 40, patient 4%.
  • In 2016 wordt het heffingsvrije vermogen voor box 3 met € 3000 verhoogd bovenop de gebruikelijke inflatiecorrectie.
  • Vanaf 2017 wordt de arbeidskorting trager afgebouwd.
  • Vanaf 2017 is er structureel € 100 miljoen extra beschikbaar voor de ouderenkorting.
  • Per 2017 intensiveert het kabinet de kinderopvangtoeslag structureel met € 100 miljoen extra. Dit komt bovenop de intensiveringen in het vijfmiljardpakket.
  • In de zomer van 2016 komt het kabinet met een voorontwerp van een wetsvoorstel om vanaf 2019 een verschuiving te realiseren van de inkomstenbelasting naar het gemeentelijk belastinggebied van € 4 miljard.

Volgens minister Dijsselbloem van Financiën helpen de lagere lasten het economisch herstel en leidt het plan tot 35.000 nieuwe banen.

BRONNEN: Belangrijkste wijzigingen belastingen 2016