Fiscus fotografeert steeds meer kentekens voertuigen

De Belastingdienst controleert steeds vaker met anpr-camera’s kentekens van voertuigen. Dit jaar zijn al ruim 924.000 nummerplaten van voertuigen gescand om te controleren of de bestuurder bijvoorbeeld nog een belastingschuld heeft openstaan. In heel 2012 werden ruim 1,2 miljoen kentekens gefotografeerd.
Dat blijkt woensdag uit gegevens van de Belastingdienst die door NRC Handelsblad zijn opgevraagd. In de documenten van de fiscus staat dat het aantal hits – dus het daadwerkelijke aantal auto’s waarvan de bestuurder nog geld schuldig is – niet wordt bijgehouden. Ook is niet bekend hoeveel geld de controles opleveren.

De Belastingdienst gebruikt vier auto’s met camera’s om het verkeer in de gaten te houden. De wagens worden door het hele land ingezet, onder meer tijdens wijkacties, verkeerscontroles, langs snelwegen en tijdens gecombineerde acties met andere diensten.

De camera’s zijn volgens de Belastingdienst goed in het herkennen van nummerplaten. Meer dan 90 procent van de kentekens wordt herkend. De gegevens worden vervolgens vergeleken met die in een database, waarin niet alleen belastingschulden zijn opgenomen, maar ook bijvoorbeeld zware vrachtwagens die een eurovignet moeten hebben en leaseauto’s die niet te veel privé mogen rijden.