Behaal voordeel uit de werkkostenregeling

Veel werkgevers weten nog geen volledig gebruik te maken van het beschikbare budget uit de werkkostenregeling (WKR). Dat komt omdat ze voorzichtig zijn en het budget van 1,  2% van de totale loonsom niet willen overschrijden,  maar ook omdat er te weinig vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers in worden opgenomen.

Via de werkkostenregeling (WKR) kunt u als werkgever onbelaste vergoedingen aan uw werknemers geven. U mag sinds januari 2015 ook zaken vergoeden waar een werknemer privé voordeel van kan hebben. Denk aan gereedschap,  tablets of smartphones.

Vrije ruimte werkkostenregeling

U mag onbelast vergoedingen geven als het totale bedrag onder 1,2% blijft van de loonsom van al uw medewerkers samen. Dit is de vrije ruimte. Komt het bedrag van de vergoedingen boven die grens? Dan moet u over dat extra bedrag 80% belasting betalen. Er gelden geen voorwaarden voor de bestedingen binnen de vrije ruimte.

Gerichte vrijstellingen werkkostenregeling

Onder voorwaarden gaan bepaalde vergoedingen niet ten koste van uw vrije ruimte. Enkele voorbeelden van vergoedingen met een gerichte vrijstelling zijn:
abonnementen voor openbaar vervoer;
reiskosten tot € 0,19 per kilometer;
verhuiskosten vanwege werk;
maaltijden bij overwerk.

Bij de Belastingdienst vindt u een overzicht van vergoedingen waarvoor een gerichte vrijstelling geldt in de werkkostenregeling.

Noodzakelijkheidscriterium werkkostenregeling

Voor bepaalde producten, zoals gereedschap, tablets en smartphones geldt het zogeheten noodzakelijkheidscriterium. Deze goederen kunt u belastingvrij geven als u deze nodig vindt voor het werk. Het privégebruik is dan niet meer van belang.

Nihilwaarderingen werkkostenregeling

Bepaalde voorzieningen op de werkplek gaan niet ten koste van de vrije ruimte. Deze krijgen een zogeheten nihilwaardering. Denk aan:
werkkleding;
vaste telefoon;
fitnessruimte.

De Belastingdienst biedt een overzicht van alle loon in natura.