Aangifte opzettelijk niet betalen is strafbaar

Vanaf 1 januari 2014 zijn de regels als het gaat om het aangeven en betalen van aangiftebelastingen aangescherpt. Per die datum kan ook het niet of te laat betalen van bijvoorbeeld omzetbelasting of loonheffingen leiden tot een geldboete of gevangenisstraf.

Het komt weleens voor dat een belastingplichtige bijvoorbeeld een btw-nihilaangifte doet (als hij nog niet over alle relevante gegevens beschikt) en later alsnog een juiste aangifte indient. Tot 1 januari 2014 verviel het recht op strafvervolging op het moment dat de Belastingdienst de juiste aangifte ontving. Op 1 januari 2014 is hierin verandering gekomen. Het herstellen van een onjuiste aangifte door een juiste aangifte is uiteraard nog steeds mogelijk maar een late betaling kan men niet meer herstellen. In zulke gevallen kan de fiscus een geldboete opleggen aan de belastingplichtige, maar er kan vooral bij ernstige feiten ook een gevangenisstraf worden geëist.

Het eerst doen van een nihilaangifte wordt dus ten zeerste afgeraden.