In 14% bijtellingscategorie vallen klappen

bijtellingPer 1 januari 2014 wijzigen voor de derde keer de CO2-normen voor de bijtelling. Vereniging Auto van de Zaak (VAVDZ) zegt dat er vooral in de 14 % bijtellingscategorie een ‘kaalslag’ plaatsvindt. De wijzigingen hebben volgens VAVDZ betrekking op om meer dan vijftig modellen en 277 uitvoeringen.

‘Vooral in de 14% bijtellingscategorie vallen de klappen. Het aantal modellen in deze categorie wordt bijna gehalveerd,’ aldus de belangenbehartiger voor berijders van een auto van de zaak.

De bijtellingscategorie wordt bepaald op het moment van registratie. Auto’s met een lage CO2-uitstoot krijgen een korting op de bijtelling en hebben daarom een lagere bijtellingscategorie (20%, 14% of 0%). Deze lage bijtellingscategorie is vervolgens 5 jaar geldig. Het geven van korting op de bijtelling is heel erg effectief gebleken. Veel berijders maken gebruik van deze regeling. Echter, stap voor stap wordt deze regeling scherper gesteld.

Per 1 januari 2014 zijn er voor berijders die een lage bijtelling willen 52 modellen minder waarop de keuze kan vallen. In de bijlage treft men een lijst aan met auto’s die in een andere categorie gaan vallen. In de populaire 14% categorie wordt de keuze bijna gehalveerd. Er zijn 37 modellen minder te kiezen en er blijven er maar 43 over. Deze 43 zijn overwegend kleine auto’s die niet geschikt zijn voor veelvuldig zakelijk gebruik.

Bekijk hier welke modellen straks 20% bijtelling hebben in plaats van 14%

Bekijk hier welke modellen straks 25% bijtelling hebben in plaats van 20%